
 
 

 
 

 
  

 
 

 
 
 

 
 

  
 

 
 

 

 
 

 

 
  

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

Department Approval of School Buildings, Equipment and Premises Leased for 
Educational Purposes by School Districts Except School Districts of the First Class 

24 P.S. §7-775 

DATE OF ISSUE: July 1, 2003 

DATE OF REVIEW: July 1, 2009 
July 1, 2007 

PURPOSE 

Pursuant to 24 P.S. § 7-775, all school districts have the authority to lease any part of their 
respective school buildings, equipment and premises, or any vacant building, for educational 
purposes. Except in school districts of the first class, these leases are subject to the 
approval of the Department of Education. 

In lieu of requiring districts to submit these leases to the Department for its review and 
approval prior to their execution, the Department has developed a one-page self-
certification application (PDE-359) similar in approach to that currently used for the 
approval of non-reimbursable school construction projects.  This BEC identifies the 
conditions the school board must certify have been met and provides the application form 
for this certification. 

CONDITIONS 

The application requires the school board to certify that the following conditions have been 
met: 

1. The building, premises or equipment to be leased for educational purposes complies 
with all applicable laws and regulations pertaining to health and safety; 

2. The lease agreement contains, at a minimum, the following: 

a) A description of the building, premises or equipment to be leased and its intended 
use; 

b) The term of the lease (commencing on a specific date and ending on a specific 
date); 

c) The rental amount, costs included and excluded in rental payment, and payment 
due date (weekly, monthly or annually); 

d) The party responsible for maintenance and repair, alterations and additions and 
insurance coverage; and 

e) The party liable in the event of any of the following: condemnation; damage and 
destruction of the building, premises or equipment and payment default (along 
with a description of the remedies in the event of a default). 

Districts must submit the self-certification application and receive PDE approval before 
entering into any lease requiring such approval.  For leases already fully executed, districts 
are advised that the renewal of these leases must be approved by the Department. 

ATTACHMENT: 

Leases for Educational Purposes - 24 P.S. § 7-775 (PDF) 

http://www.portal.state.pa.us/portal/server.pt/gateway/PTARGS_0_123089_1242182_0_0_18/Leases for Educational Use - 24 PS 7-775.pdf


 
 

 
 

 

 
 

 
 

  
 
 

 
 

  
 

REFERENCES: 

Purdon’s Statutes 

24 P.S. §7-775 

BUREAU/OFFICE CONTACT: 

Patricia Dengel | 
Division of School Facilities 
Pennsylvania Department of Education 
Bureau of Budget and Fiscal Management 
333 Market Street | Harrisburg, PA 17126-0333  
Phone: 717.787.5480 | Fax: 717.705.6805 
pdengel@pa.gov | www.education.state.pa.us 
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