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BUREAU OF EARLY LEARNING SERVICES 
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ISSUE DATE: 8/15/2006 
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SUBJECT: Clarification of Waiver of 4300 Fiscal Regulations for Early Intervention 

TO: County MH/MR Early Intervention Program Administrative Staff 

FROM: Harriet Dichter 
Deputy Secretary, Office of Child Development 

PURPOSE: 

The purpose of this announcement is to communicate fiscal and reporting requirements 
and that the following sections of the Chapter 4300 Fiscal Regulations have been waived for all 
counties and will be the statewide standard for the Early Invention Program, as of 
July 1, 2006: 

§4300.87(b) and (c)(2)- Occupancy 

§4300.103 - Equipment & Furnishings 

§4300.105 - Depreciation Allowance 

§4300.108(b) -Retained Revenue 

§4300.116(d) - County Negotiated Fees 


BACKGROUND: 

The Early Intervention Rate Setting Work group representing stakeholders in 
Pennsylvania recommended that the Office of Child Development standardize fiscal accounting 
and performance requirements. In addition statewide waivers of the Department's Chapter 4300 
Fiscal Regulations were needed to support a fee for service model in the Early Intervention 
Program. 

DISCUSSION: 

Occupancy and Rent: 

Agency Owned Real Estate 

The Department of Public Welfare (DPW) will financially participate in depreciation for agency 
owned real estate for which the provider holds title; DPW will no longer financially participate 
in payments in lieu ofrent. Depreciation must be applied in a method which conforms to 
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Internal Revenue Service Regulations. Once a real estate asset is fully depreciated, a continuing 
participation allowance will be allowed as found in §4300.87(c)(2)vii. Depreciation expense will 
be the basis for occupancy costs when developing rates. Related parties as defined in the 
Chapter 4300 Fiscal Regulations will be reimbursed as indicated in §4300.13 Related parties and 
§4300.144 Costs to related parties. 

There are instances where EI services are provided by sole proprietors. When this is the case, 
Internal Revenue Service (IRS) regulations for charging occupancy apply. The IRS does not 
permit a sole proprietor who uses his own home for business purposes to rent his office to 
himself; however, the individual is permitted to deduct a pro-rata share of expenses such as 
depreciation of the home, home insurance, utilities, real estate taxes, mortgage interest, and 
repairs. Any direct expenses are fully deductible, such as repairs to the home office and separate 
phone/fax/internet lines. 

Rental Costs 

The amount ofrent charged to the EI Birth to Three funded services shall be pro-rated in direct 
relation to the amount of space utilized by the Program. The cost ofrent for any facility may not 
exceed the rental charge published for the general public for similar space in that geographic area. 

Rental Costs Under Arms-Length Leases 

The Department will participate in the cost of occupancy expenses up to fair market value. The 
amount of rent charged to EI Services shall be pro-rated in direct relation to the amount of space 
utilized by the Program. 

Rental Costs Under Less-Than-Arms-Length Leases 

When there is a less-than-arms-length lease arrangement, the renter is viewed as a related party, 
as defined in §4300 .13 Related Parties. Therefore, the related party's reimbursement is 
consistent with the main provider as if the provider held title. Rental costs are allowable only up 
to the amount that would be allowed had title to the property vested in the organization. A less­
than-arms-length lease is one under which one party to the lease agreement is able to control or 
substantially influence the actions of the other. 

The determination of fair market value with related parties requires an assessment every five (5) 
years, or sooner, at the discretion of either party. 

Equipment & Furnishings/ Depreciation 

The Department has established a consistent capitalization policy for assets purchased with EI 
funds. Depreciation is the method for cost recovery for fixed assets. Fixed assets are those which 
have a useful life of more than one (1) year and a value of$5,000 or more (a capitalization 
threshold consistent with the Government Finance Officers Association recommendation) 
Depreciation must be applied in a method which conforms to Internal Revenue Service 
Regulations. 
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An inventory list must be maintained for all items that have a useful life of greater than one (1) 
year and a value of more than $500, but less than $5,000. 

Retained Revenue 

The county will have responsibility for approving any revenues earned in excess of3% of the 
gross revenues applicable to the EI contract. The Department will participate in a retained 
revenue allowance of3% when the county has approved a plan submitted by the provider for this 
revenue. Any earnings in excess of3%, which may be retained by the Provider if all the 
following criteria are met: 

;,, Detailed in a written plan included in the contract and approved by the county in which it 
was earned 

;,, Used for EI activities in the following fiscal year in the County in which it was earned 
;,, Verified in the Audit, Agreed Upon Procedures Report, or Attestation by Provider, as 

appropriate 
;,, The spending of this revenue should be monitored by the county to ensure compliance 

with the plan 
;,, Returned to the county if the Provider stops providing EI services. 

The concept ofretained revenue assumes a pure fee-for-service model, with the same rules being 
applied to both profit and non-profit agencies, including the handling of both revenues and 
expenses. If retained revenues exceed 5%, the county program is required to negotiate rates that 
better represent actual costs. 

County Negotiated Fees 

The Department will participate in payments based on negotiated rates without adjustment for 
reported and/or audited costs. Counties, however, continue to have the obligation to review 
audited costs for purposes of rate determination. 

Comments and Questions Regarding this Announcement should be directed to Your Regional Early Intervention Coordinator. 


