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Questions Regarding Transporting Homeless Children 
 
 

Enrolled in a Brick and Mortar Charter School 
 

Situation: 
• Parent(s)/guardian and child were permanently housed in District A; 

child was enrolled in a brick and mortar charter school. 
• Parent(s)/guardian and child were displaced from their home in 

District A and either move to a shelter in District B or move to 
District B to live with a family (doubled-up). 

 
Question: 

 Which school district is responsible for transporting the child to the  
 charter school? 

 
Answer: 

• Either District A or District B must provide transportation.  (Distance, 
time of year, options available, the effects of a transfer, etc., should 
all be addressed.) 

• District A and District B must agree upon a method to apportion 
responsibility and costs for transportation to the charter school.  (It is 
suggested that if the school district where the child is living is a 
school district that does not provide transportation services to 
students, it may be more practical for the other school district to 
arrange transportation.) 

• If the school districts cannot agree upon a method to apportion 
responsibility and costs, the responsibility and costs to transport must 
be shared equally by both school districts.  When responsibility and 
costs are shared equally, the data should be reported in the eTran 
System as follows: 

– Each school district will report the transportation information for 
the student.  It will show up as shared service. 
– The transporting school district will reduce the ‘Amount Paid 
Contractor‘ by the amount invoiced to the other school district. 
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– The transporting school district will provide the other school 
district with the contractor and vehicle information as well as miles 
with/without as if that student were the only one on the bus. 
– The other school district will report only the amount that they were 
billed for this student in the ‘Amount Paid Contractor’ box. 

 
 

Rationale:  If the student had been attending District A, the student would have 
the option of choosing District A to be the educating school district.  Therefore, 
it is reasonable to conclude that District A should also be considered when 
determining responsibility for transportation. 
 
References:  BEC Charter School 24 P. S. §17-1701-A (Section 8).  
(Transportation must be provided to students attending charter schools 
regardless of whether a school district provides transportation services to 
students attending the school district’s schools.) 
 
BEC Education for Homeless Youth 42 U.S. C. §11431 (Section VI, 
Transportation). 


