
 
Public School Choice 

Frequently Asked Questions (FAQs) 
For Parents 

 
 
Q1.      When must Public School Choice options be provided to parents? 
 
A1.     Section 1116 of the No Child Left Behind Act requires Title I schools identified for 

school improvement to offer Public School Choice to parents at the beginning of the 
school year immediately following the identification.  (i.e.  2005 PSSA results were 
utilized to identify schools for school improvement in August of 2005.  School 
improvement schools must offer school choice at the beginning of the 2005-06 
school year.)  Non-Title I schools in school improvement, however, will NOT be 
required to offer public school choice in the 2005-06 school year.  No Child Left 
Behind does NOT require non-Title I schools to notify parents of the school status, 
but we encourage districts to communicate the AYP status of all schools in the 
district after the state releases its Academic Achievement Report in 2005. 

 
 
Q2.      Does my child’s school have to offer school choice? 
 
A2.     If your child attends a Title I school building in Pennsylvania that has been identified for School 

Improvement I, School Improvement II, Corrective Action I, or Corrective Action II, you must 
be offered the choice to send your child to any other public school building within the school 
district.  Non-Title I schools in school improvement, however, will NOT be required to offer 
public school choice in the 2005-06 school year. 

 
 
Q3.      Can I send my child to ANY school through the Public School Choice Option? 
 
A3.     No.  Title I Schools that are identified for school improvement are required to offer parents of 

children attending the school the option to transfer to any other public school within the school 
district that is NOT identified for school improvement or corrective action.  School districts are 
not required to offer public school choice options outside of the district, but may choose to 
enter into cooperative agreements with neighboring school districts to provide choice options 
for parents. 

 
 
Q4.      If my child takes advantage of the Public School Choice option, who is responsible 

for the transportation? 
 
A4.     A school that is required to offer Public School Choice must provide and pay for the 

transportation costs associated with the transfer.  The school district will remain responsible 
for transportation until the school has made AYP for 2 consecutive years. 

 
 



Q5.      If there are no buildings within my school district into which my child can transfer, 
what must my school district do? 

 
A5.     School districts are required to offer parents the choice to send their children to any other 

public school within the school district that is not identified for school improvement or 
corrective action.  In some cases, a school district only has one building serving each grade 
span or all of the buildings within the district are in school improvement, so there are no 
choice options.  When these circumstances arise, school districts are encouraged, to the 
extent practicable, to enter into cooperative agreements with neighboring school districts to 
provide choice options for parents. 

 
Under these circumstances, school districts may also offer parents Supplemental  
Education Services (tutoring) in place of Public School Choice. 

 
 
Q6.      Must a school district build new schools, renovate schools or utilize mobile 

classrooms in order to comply with transfer requests? 
 
A6.     The NCLB Act specifically states that school districts cannot use “lack of capacity” to eliminate 

choice options for parents.  School districts must provide parents with options—solutions for 
“lack of capacity” are not spelled out in the legislation or guidance and must be decided upon 
locally. 

 
 
Q7.      Does my child have to participate in Title I to be eligible for Public School Choice? 
 
A7.     No.  All children that attend a Title I school identified for school improvement must be offered 

Public School Choice.  If not all choice requests can be honored, the school district must 
prioritize based on low income and the academic achievement levels of the children. 

 
 
Q8.      Can I choose to send my child to a non-public school? 
 
A8.     No.  Public School Choice applies only to public schools.  School districts cannot offer nonpublic 

schools as a choice. 
 
 
Q9.      Can the school district limit my choice options? 
 
A9.     School districts must offer parents more than one option for transfer if more than one option 

exists within the district, but they may limit the choices for various reasons.  For example, if 
six schools within a district can accept transferred students from two identified buildings, a 
district may allow the parents from one school to choose from three of the six buildings that 
are geographically closer and provide the remaining three buildings as an option for the other 
identified building. 

 
 
Q10.    If my child transfers to another public school building within the district, will he be 



eligible to receive the same services in the new building? 
 
A10.   Some supplementary services may not be provided in all buildings within the school district for 

various reasons.  If your child is receiving supplementary services in his current building, 
investigate whether or not these same services are available in the other schools before 
requesting a transfer. 

 
 
Q11.    If my child transfers to a new school, how long can he attend the new school? 
 
A11.   A child who transfers under the Public School Choice option may attend the new school until he 

completes the final grade offered by the building.  However, if the school of origin exits school 
improvement (after making AYP for 2 consecutive years), the school district is no longer 
required to pay transportation costs associated with the transfer. 

 


